torstai 22. lokakuuta 2015

Urbaani legendoja

Kaikki tietää tarinoita "kylähulluista", erikoisista persoonista jotka kaikki tietää mutta kukaan ei tunne?

Kesällä olin mun siskon kanssa kävelyllä. Käveltiin viljapellon ohi. Korkeana tuulessa huojuvat tähkät oli niin kauniita että vitsailtiin jos mentäis sinne pellolle pyörimään ja tanssimaan, ihan muina naisina. "Tuala nuo kylähullut menee", naureskeltiin itsellemme ja jätettiin (sillä kertaa) pellolla tanssahtelut väliin. Jäin miettimään "kylähulluja". Heistä puhutaan kuin eivät oikeita ihmisiä olisikaan vaan yleistä viihdykettä. Kuitenkin he ovat jonkun lapsia, sisaruksia, ystäviä, naapureita ehkä jopa äitejä ja isiä.

Tarina nuoresta tytöstä joka oli niin kaunis ja taitava tanssija että kateelliset ikätoverit kiusasivat ja pahoinpitelivät hänet hulluuden partaalle. Loppuelämän tämä tyttö, nainen, tanssahteli säällä kuin säällä pitkin kaupungin katuja, mieli poissa tästä maailmasta. 

Tarina ystävällisestä juoposta, kaikkien kaveri, hauska heppu, kiva heittää läppää kaupungilla. Kuka tietää missä tämä hauska heppu vietti pakkasyöt?

Tai entäs tämä. Parrakas vanhus kävelee kymmeniä kilometrejä päivässä, ilman kenkiä. Nähty milloin missäkin päin kaupunkia saman päivän aikana. Tarinan mukaan vanhus on älyttömän rikas ja menetettyään perheensä jossain traagisessa onnettomuudessa hän menetti myös järkensä.

Tai entäs se tietty bussikuski jota kaikkien tulisi pelätä? Tai erikoinen kaveri joka kulkee kitara olalla, laulaa lurauttelee ja pukeutuu kuin suurenluokan tähti? Kaikki tietää "pullomumman" jolla on erittäin värikäs menneisyys? Kuka tietää minkälaisia ihmiskohtaloita näiden tarinoiden takana oikeasti on, mielenterveysongelmia, alkoholismia, traumoja yms. Tai joissain tapauksissa ihan tavallisia ihmisiä joista jostain syystä on alettu puhumaan ja lumipallo kasvaa?

Kun rupesin näitä miettimään, alkoi hirveästi vaivaamaan että mikä on totuus tarinoiden takana.  Ehkä siksi se vaivaa kun osa tarinoista on niin julmia ettei niiden toivoisi olevan totta. Ovatko nämä ihmiset yleensä itse tietoisia mitä heistä puhutaan? Mua yleensäkkin kiinnostaa ihmiset ja teen usein havaintoja ihmisistä ympärillä, hyvällä tavalla siis  :D  

Entäs te muut? Tuleeko mieleen jotain tarinoita paikallisista "kylähulluista" joita olette kenties vaikka lapsuudessa/nuoruudessa ohimennen nähneetkin? Kiinnostaako teitä tietää totuus?


6 kommenttia:

 1. Täällä kanta-hämeen alueella on joku ihme mummo joka kantaa tyyliin koko omaisuuttaan mukana ja vaan kävelee. Välillä ollaan ajettu autolla ohi kun se tuolla kakkostiellä taapertaa.. Toinen on että täällä meiän kylässä asuu juoppo jolla on millon mitäkin eritteitä housut täynnä ja se on ihan ihme muovipussi hamstraaja. Sitten se levittää niitä muovikassejaan nätisti maahan ja viikkaa ne takaisin talteen :D

  VastaaPoista
 2. Kaikki nää kyllä tunnistan ja tiedän mitä mainitsit. Mutta juu en tunne .. Onhan nää tarinat näiden ihmisten takana yleensä poikkeuksetta surullisia ja traagisia :(

  VastaaPoista
 3. Hmm.. laittoipas mietityttämään. Meilläpäin on paljon urbaaneja legendoja, osaan olen törmännyt itsekin. Yksi vanhempi rouva kerjää rahaa ohikulkevilta ja hän on tarinan mukaan kuitenkin erittäin varakas. Sitten on se yksi pelottava talo jossa asuu vihainen vanha mies (hänellä on ehkä yliluonnollisia voimia), jonka läheisyyteen ei kannata mennä jne.

  Osa näistä tarinoistahan kertoo ihmisistä, jotka ovat tavalla tai toisella tippuneet meidän yhteiskunnan tukiverkoston ulkopuolelle, he ehkä eivät edes pärjäisi itsekseen - mutta kukaan ei huolehdi heistä (ainakaan tarvittavalla tavalla).. :,(

  VastaaPoista

Kiitos kommentista ♥