torstai 22. helmikuuta 2018

Tee itse ekologinen pyykinpesuaine

Olen viime aikoina päättänyt elää entistä ekologisemmin ja mm. vähentää meidän perheen kemikaalikuormaa. Tähän projektiin liittyy myös aiemmat postaukset Ei enään fleeceä!, diy kasvonaamio postaukset jotka löytyy täältä ja täältä sekä Takkuisten hiusten pelastus, etikka! Viime viikkoina olen testaillut itse tehtyä pyykinpesuainetta ja kerronkin nyt teille simppelin ohjeen sekä liudan "älä tee näin" vinkkejä sillä tässäkin voi tehdä virheitä.. nimim. kokemusta löytyy.


Perusohje, ekologinen pyykinpesuaine:


75g luonnonsaippuaa, esim. Marseille
2,5dl ruokasoodaa
1,5l vettä

Lisäksi tarvitset keittiövaakan, raastimen, sekoitusastian (esim. iso kattila) ja säilytyspullon pesuaineelle. Joissakin ohjeissa peräänkuulutettiin nimenomaan lasista säilytyspulloa mutta koska meillä ei ollut sopivaa, olen käyttänyt vanhaa nestemäisen pyykinpesuaineen pulloa.

Tee näin:

- Raasta saippua sekoitusastiaan.

Ja siis nimenomaan raasta. Ekalla kerralla koitin oikoa ja hienonsin saippuaa puukolla, se jäi liian rouheaksi ja valmis pesuneste toimi vain yli 60 asteessa sillä klimpit eivät liuenneet alemmissa lämpötiloissa. Perus mummon rystysten raastajalla käytä sitä samaa millä juustokin raastetaan, se ihan pieni raaste klimppiintyi sekoitusvaiheessa ja sama ongelma toistui taas. Monissa ohjeissa pesuaine sekoitetaan suoraan pulloon mutta se oli mun mielestä vaikeaa ja ehkä jopa vaarallista puutteellisilla ohjeilla, sooda + saippua + kuuma vesi = aika paljon kuohuntaa...


- Sekoita ruokasooda saippuaraasteen sekaan.

Voi olla että mä oon vaan kova hosumaan, mutta koska mun ensimmäisenä lukemassa ohjeessa ei lukenut sekoita, en sekoittanut ja se saattoi vaikuttaa myös seoksen liukenevuuteen.


- Kaada vähitellen kiehuvaa vettä seoksen päälle, koko ajan sekoittaen.


Ekalla kerralla kiehautin veden ja kun sitä kaatelee pikkuhiljaa, se kerkeää hieman jäähtyä. Toisilla kerroilla käytin vedenkeitintä ja kiehautin veden aina uudestaan kun jatkoin kaatamista. Tässä vaiheessa sekoittaminen on tosi tärkeää ja mun mielestä pullossa se on vaikeaa (ravistelu = kuohuminen) siksi päädyin käyttämään kattilaa. Nyt viimeisimmän satsin, joka on siis ensimmäinen täysin onnistunut, vielä kiehatin kattilassa samalla sekoitellen jotta saippua varmasti liukeni veteen.  Tässä tarkkana taas sen kuohumisen kanssa! Tälläkin tavalla seokseen jää hieman saippua "hituleita" mutta niin pieniä ettei se haittaa.


Periaatteessa siis hirveän yksinkertainen ohje mutta jotenkin onnistuin kyllä huolella sössimään muutaman kerran. Valmista seosta pitää ravistella aina ennen käyttöä, mutta onneksi se ei enään tässä vaiheessa kuohu! Annostelen pesunestettä pesupalloon noin 75- 100ml eli hieman enemmän kuin käyttäessäni kaupan tiivisteitä. Itse tehdyn pyykinpesunesteen tulisi säilyä muutaman viikon, mutta meillä tuollainen määrä kuluu niin nopeasti ettei säilyvyydestä tarvitse huolehtia.

Voin rehellisesti sanoa että en ole huomannut pesutuloksessa mitään moitittavaa. Pyykin tuoksu on raikas, mielestäni raikkaampi kuin monilla kaupan hajusteettomilla pestessä. Pyykki myös tuntuu pehmeältä, erityisesti mielestäni villavaatteita pestessä huomasin uudenlaisen pehmeyden. Tahroja vaatteisiin ei ole jäänyt, vaikeat tahrat poistan etukäteen sappisaippualla mutta perus ruokatahroja mitä Mimmin vaatteet on täynnä, en poista etukäteen. Sitä en sitten tiedä jos ajan mittaan käy niin että värit haalistuu tai sitten valkoinen pyykki tummuu, mutta mietitään sitä sitten jos niin käy.

Oletko sinä kokeillut tehdä itse pyykinpesuainetta? Entä aiotko kokeilla?

♥ Nora

6 kommenttia:

 1. En oo koskaan kokeillut tehdä itse. Mutta käytetään pyykinpesussa pesupähkinöitä ja huuhteluaineena etikkaa. Toimii ja on ekologista ja edullista. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesupähkinöitä paljon kyllä kehutaan, voisi joskus kokeilla :)

   Poista
 2. Vau! En ole koskaan testannut, mutta olen kyllä harkinnut että vielä jonain päivänä testaisin pesupähkinöitä. Oletko itse testannut niitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en ole vielä testannut mutta täytyy kyllä laittaa listalle kun niin paljon kehutaan:)

   Poista
 3. Tuostapa en ole kuullutkaan aiemmin! Kiitos vinkistä! Ei kai tuo voi mitenkään kertyä koneen putkistoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minun ymmärtääkseni. Eikös se ole zeoliitti mikä yleensä kertyy joistakin pyykkijauheista. Ainakaan en törmännyt sellaiseen tietoo (että kertyisi) aihetta tutkiessani .

   Poista

Kiitos kommentista ♥