perjantai 16. helmikuuta 2018

Annatko lapsesi nimitellä toisia

Välillä mietin miten nykypäivän lasten kasvatus eroaa entisaikojen kasvatuksesta. Monet vanhemmat ihmiset sanoo ettei lapsia ennen kasvatettu vaan ne kasvoi ja hyviä tuli ja tämä "kasvatus" on vaan nykyaikaista hömppää. Mä en usko siihen. Kasvatus on vaan ollut hirveän erilaista, ja elämä yleensä. Kyllähän esimerkiksi käytöstapoja on opetettu ja toisten huomioimista jne. myöskin kotitöiden opettelu on osa kasvatusta. Sitten on tietysti vapaan kasvatuksen sukupolvi, joillekkin toimii, kaikille ei. Sanoisin että lapsia pitää kasvattaa, heidän itsensä ja muiden takia.


Yksi huomattava ero verrattuna omaan lapsuuteen on nimittely. Siihen aikaan lastenohjelmissakin haukuttiin toisia idiooteiksi ja tyhmiksi. Jossain vaiheessa kouluaikaa varsinkin pojat haukkui kaikkia homoiksi ja huoriksi, ai kauhee. Vieläkö noita viljellään?

Sanoisin että tämän päivän lapsille näin yleensä ottaen (toivon mukaan) opetetaan että toisia ei nimitellä. Siksi aina hätkähdän kun huomaan ettei vanhempi puutu rumaan kielenkäyttöön, varsinkin kun se kohdistuu toiseen lapseen. Aivan varmasti jokaisen kulta-pallerot, minunkin, on sanoneet rumia sanoja mutta siihen pitäisi aina myös puuttua ihan kuten muuhunkin huonoon käytökseen. Tiedän kyllä senkin että joskus kun taistelu uhmiksen kanssa on alkanut heti aamusta, puolen päivän aikaan ei millään jaksaisi puuttua joka nasahdukseen . Tiedän että on myös tilanteita joissa kannattaa seurata selviäisikö lapset itsenäisesti mutta siinä vaiheessa kun tahallisesti satutetaan tai toinen on "kakkapää, pissa-aivo, tyhmä tai idiootti", pitää puuttua. Aina ei toki kaikkea kerkeä nähdäkään, mutta joskus ei ole siitä kiinni.


No onko se nyt niin vakavaa, ei haukku haavaa tee? Niin, ei fyysistä haavaa. Ei välttämättä myöskään henkistä haavaa sille 3 vuotiaalle mutta kun et puutu annat hyväksyntäsi tälle käytökselle. Lapsi huomaa että jaa, kun ei tuo sano mitään niin näin saa sitten tehdä. Lapsi kokee voivansa puhua muille miten sattuu ja ajan kanssa tästä saattaa tulla ongelma ja niitä henkisiä haavoja.

Mä uskon siihen että lapsesta tulee sitä mitä hänen sanotaan olevan, näin kärjistetysti. Meillä ei koskaan sanota sanaa tyhmä ilman että siihen puututaan. Meillä aikuiset ei sano lapsen olevan jotain negatiivista kuten "olet tuhma/vaikea/ärsyttävä/..." Me sanotaan esimerkiksi "tuo oli rumasti tehty", joskus jopa "tuhmasti tehty" mutta lapsi ei ole tuhma.


Vähän muakin jupisutti kun muumit mentiin puhumaan uudelleen, mutta toisaalta. Kun vanhoja muumeja kuuntelee niin ei se kielenkäyttö vaan ole tätä päivää. Yritä nyt sanoa että ei saa haukkua kun lempihahmo haukkuu kaikki pystyyn joka jaksossa, ihana Pikku-Myy ♥

Lue myös aihetta liippaava vanhempi teksti Hiljainen hyväksyntä kiusaamiselle sekä Vastuu kasvatuksesta

Postauksen kuvat on meidän perheen retkeltä viime syksynä Öjenin luontopolulla.

♥ Nora

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista ♥