tiistai 12. joulukuuta 2017

DIY Kannustus- mittari 3v uhmikselle

Meillä ollaan ihan hurahdettu erilaisiin tarra/kannustustauluihin. Tietysti meillä on yleiset säännöt ja niiden noudattamisesta yritetään pitää kiinni mutta varsinkin Iivon kanssa olen huomannut että kun pureutuu yhteen "ongelmaan" kerrallaan, saa parempia tuloksia. Tällä hetkellä meidän vanhempien hermoja on raastanut tahallinen kuuntelemattomuus ja kiusanteko, siis hyvin normaalia ikään kuuluuvaa toimintaa mutta tietysti hyvin epätoivottavaa käytöstä. Siinä vaiheessa kun ollaan sinnikkäästi kielletty, komennettu, käsketty, uhkailtu, kiristetty, lahjottu, vedottu tunteisiin, jätetty huono käytös huomiotta, palkittu hyvää jne. alkaa tuntua että keinot loppuu. 

Iivo on aivan ihana poika, älykäs, rohkea, hyvä leikeissä ja taatusti oma itsensä. Nopea ja kekseliäs kaveri saa aikaan mitä erikoisempia tilanteita ja niiden tilanteiden seassa ollaan luovittu siitä asti kun poika lähti liikeelle. Kuitenkin kun katson aikaa taaksepäin, ollaan jo niin monesta vaiheesta selvitty että vaikka nurkan takana odottaa aina uusi haaste, ollaan kuitenkin selvästi oikealla tiellä. 

Homma on niin että Iivo kyllästyy nopeasti esim. tarratauluun tai johonkin tiettyyn palkintoon. Sen pitää olla projekti eikä jatkuva juttu. Mietin siis pääni puhki että mitä keksitään tällä kertaa. Sitten mä sen keksin.  Iivo saa harvoin pelata kännykällä ja se on siis aika varma kannustin hänellä juuri nyt. Päätin tehdä "peli-mittarin" jolla voi päivän aikana tienata 0-15min peliaikaa illaksi. Tähän pika-askarteluun tarvitaan: kartonkia, lankaa, iso nappi, sakset, teippiä ja kynä.


Leikkasin kartongista suorakulmion muotoisen palan jonka päihin tein saksilla pienet viillot. Pujotin ison napin villalankaan ja pingotin langan kartongiin laittamalla langan päät leikkaamistani viilloista. Sitten vaan teippasin langan hyvin nurjalta puolelta paikoilleen. Piirsin kartonkiin tasaisin välein neljä pystysuoraa viivaa ja numerot 0,5,10 ja 15.


Päätettiin että sen sijaan että aina illalla katsotaan kuinka päivä on mennyt ja ansaitseeko palkinnon, katsotaankin pari kertaa päivän aikana ja illalla miten on mennyt. Esim. jos aamupäivä on sujunu hyvin, lounasaikaan vedetään nappi kohtaan 5 ja se tarkoittaa että on tienannut 5min peliaikaa. Sama homma päivällisaikaan ja vielä iltapalan jälkeen. Jo tienattuja peliaikoja ei oteta pois rangaistukseksi, tämän on tarkoitus nimenomaan kannustaa. Iivo on vähän semmoinen että rangaistukset tai esim. etuuksien viemisen pelko ei saa aikaan toivottua käytöstä vaan pitää mennä positiivisen kautta.

kannustumittari

Jos päivä menisi oikein putkeen, illalla voisi saada pelata maksimissaan 15min mikä ei mun mielestä ole liikaa. Iivo tykkää Viiru ja Pesonen pelistä jossa ikäänkuin palapelinä kasataan "keksintöjä" ja kun ne on kasattu oikein tekee keksintö jotain hienoa.

kannustustaulu

Tässä vielä meidän edellinen tarrataulu joka toimi aivan loistavasti vaikka täyttö jäikin lopulta kesken (liian pitkä). Tämän tarkoitus oli kitkeä Iivon paha tapa lyödä Akua kun asiat ei mennyt putkeen. Hyvän päivän iltana Iivo sai tarran ja saatuaan 5tarraa oli palkintona yhteinen retki laivapuistoon joka on siis leikkipuisto. Tarroja sateli hyvään tahtiin vaikka huonoja päiviäkin mahtui mukaan, vaihdeltiin vähän palkinto puistoa ja yhtenä palkinto päivänä leivottiin Iivon toiveesta. Paha tapa jäi oikeastaan jo ekan viikon jälkeen ja sitten taulun täyttö lopulta unohtui kun ongelma oli poistunut.

tarrataulu

Näistä tarra/kannustus tauluista saisi vielä paljon hienompiakin mutta kun nämä inspikset tulee aina hetkessä ja sitten käytetään mitä kaapista löytyy. Nykyään meillä on yleensä aina joku tämmöinen härveli jääkaapin ovessa, Akun kanssa näitä ei ole hetkeen tarvittu mutta Iivon kanssa ollaan huomattu että nämä toimii.

Onko teillä tarra/kannustus tauluja käytössä?

♥ Nora

4 kommenttia:

 1. Hyvä idea <3 Meillä oli omassa sängyssä nukkumiseen sellainen vihko jossa joka kolmannella sivulla oli joku pieni palkinto. (Yksi sivu oli yksi yö)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä nyt toiminut meillä :) Seuraavaksi otetaankin työn alle itse omaan sänkyyn nukahtaminen..vol.10? :D Ehkä kokeillaan vihkoa seuraavaksi. Iivolla ei tosiaan samat jutut toimi pitkän päälle, pitää keksiä koko ajan uutta :D

   Poista
 2. Meilläkin oli vastaavia, kun pojat oli pieniä. Nyt just tajusin, ettei olla tarvittu / käytetty pitkään aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä mäkin joku päivä havahdun ettei joka ilta tarvitse kaivella tarroja esiin :D

   Poista

Kiitos kommentista ♥