maanantai 4. joulukuuta 2017

Meidän jouluperinteet

Oon kyllä ehdottomasti joulu- ihminen. Viime vuonna joulun alla osallistuin Stressitön joulu haasteeseen, jos oot stressaaja käy lukasemassa mun vinkit stressittömään jouluun täältä, klik!


Meillä alkaa kodin koristelu perinteisesti pikkuhiljaa jo lokakuussa, heti mun synttäreiden jälkeen. Ei kylläkään heti lyödä tonttuja kehiin, ne tulee yleensä kuvioihin lähempänä joulukuuta. Koristelu alkaa valoista, tähdistä, kimaltelevista koristeista ja lyhdyistä. Näin joulukuun neljänteen päivään mennessä meillä on jo joulukuusikin esillä, tosin koristeena on vain tähti ja kaksi karkkikeppiä jotka pojat sai laittaa. Tämä on tulikaste Iivolle. Kun hän antaa karkkikeppien olla rauhassa, laitetaan lisää koristeita. Kahtena viime jouluna Iivo on aiheuttanut meille sydämen tykytyksiä mm. syömällä lasisia joulukuusen kynttilän kupuja..


Koska tämä on mun ja Amin yhdeksästoista (19!) joulu yhdessä, on meille toki muotoutunut omia perinteitä. Alku vuosina vietettiin joulu aatto omissa kodeissa ja nähtiin illalla kavereiden kanssa. Meillä oli tapana käydä porukalla pulkkamäessä, tämän perinteen voisi aloittaa uudestaan nyt omien lasten kanssa. Jossain vaiheessa tehtiin vuosia niin että oltiin aatto aamu mun perheen kanssa ja ilta Amin perheen kanssa. Omien lasten myötä ollaan alettu tehdä niin että aatto yhdessä paikassa ja joulupäivä toisessa. Nythän ollaan jo useampana vuotena järjestetty joulu meillä kotona mun sisaruksille perheineen ja varsinkin nyt täälä "uudessa" kodissa on todella hyvin tilaa isolle porukalle.

Joulukuusen kasausta viikonlopultaMinkälaisia omia perinteitä meillä sitten on? Mitä lahjoihin tulee, ollaan niin huonoja pitämään salaisuuksia! Usein vaihdetaan lahjoja pitkin joulukuuta jos molemmat on jo ostanut kun ei malteta odottaa. Ja ihan vähintään aaton aattona illalla vaihdetaan lahjat mutta tietty pukinkin pitää jotain tuoda :D Lapsille ollaan yritetty ostaa lahjoja maltillisesti. Pikkujoululahjan tonttu tuo, usein se on ollut uudet pulkat/lumilapiot yms. mitä muutenkin pitäisi ostaa. Tänä vuonna kuusen alle ilmestyi yöllä pikkulegon rakennus alustoja. Perinteisiin kuuluu myös että aatto aamuna kuusen alla on jokaiselle perhen jäsenelle jotain pientä. Viime vuonna pojat sai dvd:t joita sitten katsoivat aamun kun me valmisteltiin joulu-lounasta. Loput lahjat pukki tuo ja jos kyläillään joulun aikaan paikoissa missä on lapsille lahjoja, pukki on tuonut ne vahingossa väärään paikkaan.


Sauna kuuluu meidän jouluun, päivä ja aika saattaa vaihdella. Aaton aamu saunaan ei keritä jos odotetaan vieraita aamupäivästä saapuvaksi joten silloin saunotaan illalla. Mä tykkään käydä myös joulukävelyllä aattona, joskus meen yksin ja joskus saan seuraa. On jotenkin niin ihanan rauhallista ja kaikki vastaantulevat ihmiset iloisia. Talot on kauniita ja usein voi törmätä pukkiin :D Hautausmaalla käynti ei kuulu meidän perinteisiin vaikka joskus käydäänkin. Joka vuosi ajattelen että haluaisin käydä mutta se vaan jää. Jos vaikka tänä vuonna taas.


Jouluruuista meille on muotoutunut omat lempparit joita on pakko saada jouluna. Joulun alla mä leivon aina marenki-pipareita, niitä myös usein ollaan viety lahjoina. Ami tekee kalat aina hyvissä ajoin pakkaseen, meidän joulupöydästä löytyy graavattua lohta ja siikaa, kylmäsavustettua lohta sekä mun äidin tekemät sinappi- ja valkosipulisilakat. Usein joulupöydästä löytyy itse poimituista kanttarelleista tehtyä sienisalaattia. Kinkun kanssa syödään mun äidin tekemää sinappia ja kinkkukastike tehdään mun äidin salaisella reseptillä.. Marinoidut punasipulit on hieman uudempi joulupöydän tulokas mutta tulee varmasti pysymään listalla, nam. Laatikot meillä vaihtelee, joskus on joku tehnyt itse ja joskus ostetaan kaupasta. Tänäkin vuonna jälkiruoka vastaavaksi on valjastettu mun sisko Nadja.


Kun aaton hulina on ohi ja vieraat lähteneet, jäädään rauhoittumaan oman perheen kesken. Tutkitaan lahjoja ja vaikka saunotaan. Joulupäivä vietetään tänäkin vuonna Amin vanhempien luona. Sinne on meiltä kiva kävely matka, yleensä pieni kävely tekee tässä vaiheessa joulua ihan hyvää. Heillä on sitten perinteisen joulupöydän lisäksi juustoja ja jälkiruokia joita kuolataan ajatuksissa jo viikkoja etukäteen. Rauhallista yhdessäoloa ja perinteisiin kuuluu telkkarista taustalla Samu Sirkan joulutervehdys. Myös sinne se pukki on vahingossa vienyt meidänkin lahjoja.

Kun oikein mietin, on meillä aika paljonkin pieniä jouluun liittyviä perinteitä. Itse odotan Joulupukkia ihan siinä missä lapsetkin, pieneksi hetkeksi palaa se tunne mitä lapsena koki kun kaikki alkoi kuhista että "pukki on täälä!".  Ihanaa, kohta on joulu.

♥ Nora

2 kommenttia:

  1. Ihana jouluinen postaus! Meilläkin on kyllä pikkuhiljaa alettu elämään ihan täyttä joulu-modea! On koristelua, paketointia, joulukorttiaskartelua jne. Leipominen on meillä vielä aloittamatta, vaikka se on melkein meidän lasten lempipuuhaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Joulun aika on kyllä niin parasta että pitää aloittaa ajoissa niin kerkeää nauttia kauemmin :D

      Poista

Kiitos kommentista ♥