torstai 26. huhtikuuta 2018

Pyöräilykypärä lapsella, pakollinen vai fiiliksen mukaan?

"Pyöräilykypärä lapsella, pakollinen vai fiiliksen mukaan?"  Tuntuu vähän hassulta kysymykseltä eikö vaan? Tottakai käytetään, on ainakin mun vastaus.

Ennen lapsia en käyttänyt pyöräilykypärää mutta kun ensimmäisen kerran lähdin Akun kanssa pyöräilemään, hommasin kypärän. Esimerkki on paras opetus. Muistan kuinka 1- vuotias Aku onnistui riuhtomaan kypärän irti kerta toisensa jälkeen, joskus kuului "kops" ja kypärä oli maassa. Ei kun takaisin ja kypärä uudelleen päähän. Vaikka kuinka sitä säädin ja kiristelin, pikku- houdini kiemurteli sen irti. Laitettiinkin mun pyörään taustapeili mistä seurasin Akun puuhia ja osasin ajoissa komentaa että ei saa ottaa kypärää pois. Pian hän kuitenkin tottui kypärään ja onneksi Iivon kanssa tätä ongelmaa ei ollutkaan, Mimmi on ollut vasta kerran pyöräkärryn kyydissä ja nukahti heti eli hänen ja kypärän suhteesta en vielä osaa sanoa.

pyöräilykypärä
Pikkusen alle 2v Iivo pyöräilemässä ♥

Päätin kirjoittaa aiheesta koska näin tänä aamuna jotain tosi hämmentävää. Näin tilanteen jo kaukaa  kävelessäni vaunujen kanssa ja siksi kerkesin havainnoida näinkin selkeästi (en siis ole stalkannut ihmisiä, hahhaa). Eli, näin kuinka nainen ja arviolta 1-2v lapsi lähtivät piha-alueelta pyörällä, lapsi istuimessa takana. Piti oikein katsoa tarkkaan että näenkö oikein, lapsella ei ollut kypärää. Eipä ollut naisellakaan mutta se nyt ei varsinaisesti mua kiinnosta. Katselin perään kun he lähtivät ajamaan enkä nähnyt kypärää esimerkiksi roikkumassa missään tai muuta vastaavaa ja koska he lähtivät juuri pihasta se tuskin oli kerinnyt pudotakkaan. Voi olla että joku selitys olisi löytynyt, en kyllä tiedä olisiko tuohon hyväksyttävää selitystä.

Mietin, olisiko pitänyt sanoa jotain? Toisaalta olivat sen verran etäällä ja lähtivät minusta eri suuntaan että nainen tuskin olisi kuullut tai arvannut että puhun hänelle. Mitä sitten olisin sanonut? Jälkeenpäin keksin että olisin voinut sanoa vaikka "teidän lapselta on pudonnut kypärä" vaikka uskoakseni se ei ollut pudonnut mutta ehkä olisi herättänyt ajatuksia.

Tuntuu jotenkin uskomattomalta että tänä päivänä joku jättää lapselta kypärän pois, varsinkin ison aikuisten pyörän kyydissä missä vauhti on kova ja pyörän kaatuessa lapsi tömähtää korkealta.

Mitä ajatuksia herättää? Onko sulle itsestään selvää pyöräilykypärän käyttö lapsella?

♥ Nora2 kommenttia:

  1. Ei todellakaan fiiliksen mukaan, vaan kypärä päähän. Ihan sama juttu mun mielestä auton turvavöiden kanssa - ne laitetaan kiinni, eikä mikään muu ole vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No todellakin näin. En voi ymmärtää kun tietoisesti pelleillään turvallisuuden kanssa.

      Poista

Kiitos kommentista ♥