lauantai 6. tammikuuta 2018

Ei enään fleeceä!


Otsikossa lukee "ei enään fleeceä" mutta aihe on paljon laajempi. Mua(kin) on huolestuttanut jo pitkään tämä meidän muovilla kuorrutettu kertakäyttö- kulttuuri. Kun katsot ympärillesi, muovia on ihan joka paikassa. Vilkaiseppa vaatteidesi pesulappuja, monet vaatteetkin ovat muovia: Fleecevaatteet, urheiluvaatteet, ulkoiluvaatteet, uima-asut.. myös monet kankaat joista ei arvaisi niiden olevan lähes kokonaan muovia, ovat muovia.

Paljon puhutaan (onneksi) mikromuovista mikä päätyy vesistöihin ja sitä kautta meidän lauteselle mm. kun pesemme niitä muovisia vaatteitamme. Nyt haluankin kirjoittaa muovin käytön vähentämisestä nimenomaan vaatekaapin sisällön suhteen. Vastuu on meillä jokaisella ja jokainen voi tehdä jotain. Tämä on asia jota olen pyöritellyt päässäni pitkään ja viimeisen kimmokkeen sain kun luin Maria Nordinin Kotitalouskriisi- blogista jutun: Harmittaa pukea lapset Kiinassa valmistettuun muovipussiin, kannattaa lukea!

Osta vähemmän


Ostamalla vähemmän muovia sisältäviä tuotteita voit vaikuttaa monella tavalla. Kun kysyntä laskee, myös tuotanto vähenee ja kauppoihin päätyy nykyistä vähemmän muovisia vaatteita myytäväksi. Tämä myös pakottaa valmistajat kehittämään tuotteitaan nykyistä ympäristöystävällisemmiksi. 

Kierrätä


Käytettyjen vaatteiden kierrätys myymällä ja antamalla eteenpäin kannattaa, myös niiden muovisten. Eihän hyviä vaatteita poiskaan kannata heittää kun ne kerran on ostettu. Me myös kerätään kodin muovijäte omaan astiaan ja kierrätetään asianmukaisesti, löydät sua lähimmän muovinkeräyspisteen täältä,klik! 

Oon tehnyt päätöksen ostaa mahdollisimman vähän muovisia vaatteita uutena. Siksi "mahdollisimman vähän" eikä "ei ollenkaan" koska se olisi lähes mahdotonta. Ulkoiluvaatteita (lasten haalarit yms.)  ei edes löydy markkinoilta semmoisia mitkä ei olisi muovista valmistettuja ja muutenkin tarjonta on rajoittunutta. 

Haastankin kaikki mukaan tähän kokeiluun! Jos kaikkien vaatteiden materiaalien syynäys tuntuu liian hankalalta, niin jätä edes ne fleecet kauppaan.

Tässä vielä linkki Varusteleka.fi- tiedotteet. Sieltä löytyy hyvä artikkeli koskien juuri tätä aihetta, alkusanoilla "Mikromuovi on vittumainen asia. Ongelma on vakava ja me halutaan tehdä asialle jotain". En vois olla enempää samaa mieltä, käykää lukemassa!

♥ Nora

2 kommenttia:

  1. Tää on oikeasti aika järkyttävää kun tutustuu aiheeseen. Sama on kun yrittää välttää esimerkiksi sokeria ruuassa. Sitä on KAIKKIALLA! :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä! Toisaalta pitäisi olla valveutunut ja tietoinen mutta toisaalta tuntuu että tieto lisää vaan tuskaa..

      Poista

Kiitos kommentista ♥