tiistai 16. tammikuuta 2018

Unikoulu 9kk iässä


Reilu viikko sitten tultiin siihen pisteeseen että päätettiin pitää pienimuotoinen unikoulu Mimmille joka on nyt 9kk. Kuin varkain meidän yöt oli muuttunut siitä että mä tarkistelin hengittääkö vauva kun nukkuu niin sikeästi yöt läpi, siihen että Mimmi herätti meidät noin 15-30min välein. Viime vuoden puolella kyllä jo kirjoitin että yöt on muuttunut levottomiksi mutta tahti vaan kiihtyi kunnes tosiaan tehtiin stoppi.

Hommahan oli niin että olen aina nukuttanut Mimmin yöunille tissillä meidän sängylle ja siirtänyt sitten omaan sivuvaunuun nukkumaan. Pikkuhiljaa kävi niin että unipätkä omassa sängyssä oli niin lyhyt että en enää edes siirtänyt sinne vaan jätin heti viereen. Välillä tarjosin tuttia ja välillä tissiä, Mimmi tyytyi kyllä yleensä kumpaan vaan ja jatkoi unia (kunnes heräsi taas). Vain ihan muutamia kertoja hän on jäänyt yöllä varsinaisesti hereille, onneksi. Aamuisin unta sitten riittäisi mutta ikävä kyllä meidän rytmi menee Akun eskari aikojen mukaan joten herättää täytyy.

Osasyy heräilyihin on varmasti ollut uudet taidot ja hampaat joita puhkesi nyt joululomalla kolme lisää. Päätettiin kuitenkin että nyt on sopiva hetki.

Minkälainen unikoulu 9kk ikäiselle?


No sepä se, kuinka? Tavoitteena meillä on että asteittain Mimmi oppisi nukahtamaan itse ja näin ollen yöllä kun herää, osaisi jatkaa unta ilman apua. Samalla myös haluttiin yösyötöistä eroon sillä ruoka maistuu päiväsaikaan erinomaisesti. Missään nimessä ei haluttu lähteä Mimmiä huudattamaan tai jättää yksin suruisana. En pidä ajatuksesta muutenkaan ja Mimmi on vielä luonteeltaan herkkä. 

Tehtiin niin että minä muutin yhteensä kolmeksi yöksi sohvalle. Illalla Ami laittaa Mimmin nukkumaan niin että Mimmi on omassa sängyssä ja Ami silittelee ja laulaa niin kauan että uni tulee. Tässä meni heti alkuun yllättävän vähän aikaa, noin 20min eli sama aika mitä mulla on mennyt nukuttamisessa. Sovittiin että aamulla 6-7 aikaan jos herää niin tuun imettämään ja saa sitten jäädä viereen. 

Ekana yönä heräsi muutaman kerran ja yhdellä kertaa itki ja huusi äitiä, auts. (tähän väliin kerron että Mimmi on tosiaan sanonut äiti jo 7kk ikäisestä eli vahingosta ei ole kyse) Mutta aika nopeasti rauhoittui tutilla ja silittelyllä. Tokasta yöstä lähtien Mimmi on havahtunut noin 2-3 kertaa yössä ja pääsääntöisesti jatkaa unia nopeasti. Joitakin kertoja on kestänyt hieman kauemmin. Aika suuri ero vartin välein heräilyyn. Yöllä tutin laiton ja tyynnyttelyn hoitaa siis Ami, mä nukun sängyn toisella laidalla. 

Nyt meillä on tarkoitus muuttaa nukkumaanlaittoa siten että Ami poistuu huoneesta ennenkuin Mimmi on kunnolla unessa jotta hän oppisi nukahtamaan ilman apua. Meillä on suunnitelmissa laittaa Mimmille oma huone sitten kun nukkuu paremmin öitä, sitä ennen on ihan turha siirrellä sänkyjä. Asialla ei tosin ole kiire, alunperinkin olin ajatellut että ehkä noin 1vuotiaana siirtyisi omaan huoneeseen ainakin alku-öiksi. Pojat vaan malttamattomina odottaa huoneiden vaihtoa, meille menee nimittäin kaikkien huoneet uusiksi, mutta siitä lisää toisella kertaa..

Tällä hetkellä ollaan siis saatu hyvin lempeästi yösyötöt pois ja vähän enemmän unta kaikille. Katsotaan kuinka meidän "seuraava askel" toimii :)

Onko teillä antaa vinkkiä tai jakaa kokemuksia lempeistä keinoista rauhoittaa yöt?

♥ Nora

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista ♥