tiistai 21. kesäkuuta 2016

Lasten kanssa mökillä, mun vinkit ja tipsit!

Viime kesänä saareen menossa :)

Me ollaan aina oltu kovia mökkeilemään. Onneksi on mökkejä minne saa mennä, molempien suvusta löytyy "maalais-mökki" ja sitten on vielä tämä saari-mökki mikä on mun isän. Saaressa ollaan ehdottomasti eniten vietetty aikaa ja sielä onkin vanha saunarakennus jota ollaan saatu rempata "ihmismäiseen" kuosiin  ja jossa sitten majaillaan aina kun ollaan saaressa.

Aku alle 1vuotiaana, kevään ensimmäisiä venekelejä

Ennen lapsia meni ihan kaikki vapaa-aika saaressa. Vietin jopa yksin talvi-lomia saaressa :D Molemmat pojat on päässeet pari viikkoisina ekan kerran saareen ja heidät molemmat on myös kastettu merivedellä, saariston lapset ♥ Yötä ollaan alettu olla lasten kanssa saaressa noin kolmeviikkoisina. Pojat onkin syntyneet sopivasti toukokuussa niin on ollut suht. lämmintä ja hyvät venekelit heti alusta saakka. Kuinka pärjää vastasyntyneen kanssa "alkeellisissa" olosuhteissa esim. ilman juoksevaa vettä? Loistavasti!

Sielä muutaman viikon ikäinen Aku nukkuu päikkäreitä, meikäläisen aurinkotuoli vieressä valmiina äidin päiväunia varten

Hygienia:

Vauvan kanssa tietysti hygienia on suurin propleema ja isoin helpottava tekijä on ollut se että olen täysimettänyt molempia. Ei ole tarvinnut keitellä pulloja puhumattakaan siitä makean veden määrästä mikä pullojen huuhteluun ja keittämiseen olisi pitänyt rehata veneellä. Vietiin aina kerralla iso satsi liivinsuojia, vaippoja, kosteuspyyhkeitä, vanulappuja, topseja.. ja mökillä on aina ollut omat rasvat yms. eli niitä ei ole joka kerta tarvinnut pakata. Pääasiassa ihan pientä vauvaa olen pessyt saaressa niin että vaippa-alue kosteuspyyhkeillä ja taipeet yms. poimut vanulapulla ja vauvaöljyllä ja kasvot veteen kastetulla vanulapulla.

Silloin kun on ollut tarvetta "järeämpään" pesuun, ollaan lämmitetty kattiloissa juomavettä, lantrattu valmiiksi sopivaksi ja saunassa (alku tai loppu lämmöillä) sitten pesuvadissa kylvetetty. Aikamoisia vesimääriä sai Ami kyllä roudata mulle saareen kun vietin Aku-vauvan kanssa jopa viikonkin saaressa Amin ollessa töissä :D


Yksi loistava neronleimaus mulla on ollut, käytin vaipanvaihdon yhteydessä alustana kertakäyttö peflettejä, lähes ilmaisia kun vertaa "virallisiin" vaipanvaihto alustoihin. Ja tietysti käsidesiä, paaljon.. Isompina, siis yli 1vuotiaina ollaan pesty pojat saunassa merivedellä niin kuin meillä on tapana ja molempien iho on kestänyt tämän "käsittelyn" :)

Heei, toinen neronleimaus. Kun olen saunonut yksin juurikin tuollaisten 1v ikiliikkujien kanssa, olen istuttanut taaperon saunassa ikean antilop syöttötuoliin joka meillä siis on mökillä ihan ruokailuja varten. Ei ole 4vuodessa ilmestynyt yhtään ruosteläikkää tähän syöttötuoliin joten suosittelen! Uskaltaa laittaa silmät kiinni esim. kasvoja pestessä kun vikkelä vekara on vyöllä kiinni tuolissa parin kymmenen sentin päässä :D

Viime kesältä. Ei niin lämpöisenä kesäpäivänä pojat nauttii lämpöisestä kylvstä saunan laiturilla

Nukkuminen:

Aku nukkui ensimmäiset kuukaudet mökillä vaununkopassa joka oli nostettu lihalaatikon päälle sängyn viereen, mahtui juuri ja juuri sängyn ja muuratun puuhellan väliin :D hella ei luonnollisesti ollut päällä.. Päiväunia varten meillä on mökillä kaverilta saadut matkarattaat joiden selkänojan saa ihan alas asti. Vaununkoppa mahtuu pienillä virityksillä siihen myös joten ei ole tarvinnut ottaa vaunuja kotoa mukaan vaan pelkkä (puolikova) koppa.

Touho vahtii pikku-Akun unta ♥
Kun Aku oli noin puolivuotias, Ami rakensi hänelle oman sängyn meidän sängyn viereen.

Puolivuotias Aku testailee uutta sänkyään
Tässä sängyssä Aku nukkui vielä pari vuotiaanakin, jossain vaiheessa Aku oppi ryömimään aamusta meidän viereen :) Sänky purettiin ennen kuin Iivo syntyi kun Ami rakensi tähän tilaan 120cm kerrossängyn, nyt siis koko perhe mahtuu tähän entiseen löylyhuoneeseen nukkumaan :D Ainakin teoriassa.. Tällä hetkellä ja myös viime kesänä mä olen nukkunut Iivon kanssa tuvan puolla, Iivo matkasängyssä ja minä levitettävällä sohvalla ihan vaan minimoidaksemme aamu-hulinat. Alle 1vuotiaana Iivo nukkui mun kanssa alapetissä koska nukkui kotonakin perhepedissä.

Akun mökkisänky

Unien kannalta mä suosittelen kamerallista itkuhälytintä, oikeasti. Se on ollut meillä 5v koko ajan käytössä, enemmän ja vähemmän. Mökillä kun lapset menee aikaisin nukkumaan on pienissä tiloissa vähän mahdoton tehdä mitään joten häläri mukaan ja vaikka haravoimaan :D Varsinkin isommat lapset ei aina pidä ääntä kun herää/nousee sängystä joten kamerasta on hyvä välillä vilkuilla mitä sisällä tapahtuu.

Aku juhannuksena 2011 ♥

Iivo noin 2kk ♥ matkalla saareen

Vasemmalla Iivo 1v pikku hömpsyillä mökillä ja oikealla pari kuinen Aku a.k.a Ti-Po eli tissi-poski


Yleinen hengailu:

Näin kahden hyvinkin liikkuvaisen pojan kanssa parasta on pistää "leiri" pystyyn johonkin keskeiseen paikkaan, meillä se on saunan laituri. Siinä vietetään usein koko päivä. Siitä pääsee uimaan, on hiekkarantaa, ja tietty sauna, hollilta löytyy myös pöytäryhmä ja savustus-uuni/grilli. Vaikka mökki on ihan vieressä pakkaan usein kassiin pyyhkeet, juotavaa, evästä, aurinkorasvaa ja jopa vaihtovaatetta ettei tarvitse hypätä hakemassa.

Aku-vauva hengailee helteessä :D kunnon viritykset

Ihan pienen kanssa kun on yksin mökillä, ja muutenkin on kantoreppu (tässä tapauksessa Manduca) ollut tosi kätevä. Rattaita kun ei noin vain saaressa työnnellä ja välillä on kiva kulkea ympäriinsä niin että kädet on vapaana (esim. vessaan...). Myös venettä lastatessa ja tavaroita kannettaessa on kantoreppu hyvä apuväline.

Iivo n.3kk köllöttelee saunan laiturilla lämpöisessä kesäillassa

2v Aku oli sen verran rauhallinen poika että äiti köllötteli aurinkotuolissa kun hän leikki rantahiekassa :D eipä ole tullut vilkaistuakaan aurinkotuoliin sen jälkeen kun Iivo oppi kävelemään..

Heh, löytyi mustakin joku kuva, 2013

Aku 3v pulikoimassa

Aku kalastaa viime kesänä saunan laiturilla

Parasta on tietenkin kun on kavereita. Akun paras mökkikaveri on tietysti mun pikkusisko Bella, isän uudesta liitosta. Aku ja Bella on samana vuonna syntyneet ja nämähän keksii puuhaa.

Aku ja Bella 3v

Sekalainen sakki serkkuja saaressa :D Aku n.2kk pikkuisen vanhemman serkku-vauvan vieressä ihmettelee

Minä ja Iivo vauva 2014 helteisenä kesäiltana saunan laiturilla

Silloin kun sää on viileämpi eikä vedessä tarkene polskia me mm. kalastetaan ja tehdään metsäretkiä. Katuliidut on mökilläkin hyvää ajanvietettä ja syksyllä lasten kanssa on kiva kerätä tai vaan syödä metsässä marjoja ja tunnistaa sieniä. Me myös otetaan lapset mukaan kaikkeen "oikeeseen" työhön mitä mökillä on kuten puiden pilkkominen, siirtäminen ja pinoaminen jne.

1v Aku mustikka metsällä. Kurikset päälle, mättäälle istumaan ja antaa palaa :D

Syksyhommia mökin pihamaalla, Aku ja Touho hengailee terassilla kun me rehkitään :D

Aku 2v terassitaidetta juhannuksena

Silloin kun Aku oli 1v, Ami rakensi terassin ympärille aidan ja portin sekä vielä katoksen päälle. Se on helpottanut paljon kun voi vaan avata oven ja esim. laittaa ruokaa eikä pikkuiset karkaa. Sateella se myös tuo lisää tilaa. Meillä on joskus ollut myös allas terassilla.

Aku 1v pulikoi terassilla altaassa.

Ruokailut:

Niin kuin mä jo aiemmin totesin, ihan pikkusten kanssa on ollut helppoa kun on täysimettänyt. Mikroa meillä ei mökillä ole joten vesihauteessa on lämmitetty jos on purkkeja ollut (Akulla ei varmaan koskaan ja Iivolla 1veenä oli vaihe kun vaan purkit kelpasi, jep..) Oon usein tehnyt kotona ison satsin jotain perus ruokaa mitä voi parina päivänä lämmitellä mökin takan uunissa tai grillissä. Usein kesällä keitetään perunoita ja kasviksia kerralla reilusti niin että niitä voi paistella toisella aterialla. Meillä tosiaan on mökillä ikean antilop syöttötuoli joka on huippu apuväline myös saunoessa.

Löytyi yksi kuva mun ja 1v Akun mökki lounaasta. Kasvisvartaita grillissä, kotona tehtyjä lihapullia, salaattia, kermaviilikastiketta ja todennäköisesti perunat on ollut kiehumassa. Nyt kun meillä on maailman paras Pitsauuni/ Savustuspönttö niin usein Ami leipoo meille pihalla pitsaa.


Aku 1v välipalalla kesällä...

.. ja samassa kohdassa välipalalla lokakuussa.
Tää kuva oli vaan pakko laittaa kun Aku on niin söpö 7kk vanha tässä ♥ hän harjoittelee tukea vasten nousua saaressa.


Ja Iivo kulannuppu 1v matkalla saareen ♥On meillä myös telkkari ja dvd soitin mökillä sadepäivien, liian aikaisten aamujen ja päivän lepohetkien varalle. Vähemmän mitään sisäleluja löytyy, ulkoleluja sitäkin enemmän, mutta piirustus vehkeitä ja tehtäväkirjoja on.

Hyttysistä vielä sen verran että me ollaan käytetty (jos ihan pakko) lapsilla Free merkkistä hajutonta hyttysmyrkkyä, saa ihan marketeista. Ei välttämättä laiteta suoraan iholle vaan esim. hattuun ja muihin vaatteisiin. Sisällä mökeissä meillä on Raidin sellaiset jännät hyttyskarkottimet jotka laitetaan pistorasiaan kiinni ja sinne vaihdetaan sellainen "tyyny" josta haihtuu jotain ainetta mikä tappaa hyttyset (ja muutkin ötökät mukaan lukien hämähäkit!). Sitä saisi käyttää ihan ihmisten läsnäollessa mutta yleensä laitetaan se päälle illalla ennen kuin mennään sisälle ja sammutetaan sitten.

Tässä olikin melkoinen kuvakollaasi meidän viime vuosien mökkeilyistä! Huh, kyllä tuli hyvälle tuulelle kun kuvia selaili :) Voi olla että unohdin muutaman pointinkin tässä muistellessani. Kyllä mökkeily vaan on ihanaa, toivotaan juhannukseksi oikein super kivoja säitä niin että voi "leiriytyä" rantaan kooko päiväksi.

Onko teillä jotain vinkkejä mökkeilyyn lasten kanssa?
6 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä :) Meillä pojat on aloittaneet mökkeilyn lähes suoraan sairaalasta. Siis viikon- kahden ikäisinä ja ikinä en ole sitä mitenkään hankalaksi kokenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ihanaa :) Suurimmaksi päänvaivaksi Akun ollessa vauva muodostui tuuli. Meidän vanha vene oli pikkuisen kiikkerä ja aiemmin meidän venepaikka oli sellaisessa satamassa mistä lähtiessä oli aina jonkinmoinen aallokko ja auta armias jos vähän vielä tuuli niin ei uskaltanut lähteä (ehkä hormooneilla oli vaikutusta tähän päätökseen) eli "kytisteltiin" aina hyvää tuuletonta hetkeä :D Nykyinen vene on huomattavasti vakaampi ja vene on paremmassa paikassa mökkiin nähden :) ei tarvitse huolehtia aallokosta.

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä ja niin ihania kesäisiä kuvia <3! Meillä on mökillä vedet yms. ja sisämaassa, joten on ollut aika helppo mennä. Ainoastaan ulkovessa poikkeaa ns. kaikista herkuista. Tosin vauva-aikana ei kovin usein oltu, kun pieni mökki kuumuu sisältä helteillä tukalaksi. Ja nykyäänkin pahimmilla helteillä ei mennä, kun pojan iho kärsii hikoilusta liikaa. Minä olen itse aina toivonut sellaista kunnon mökkiä, missä ei ole mitään mukavuuksia, mutta mies ei ole yhtään innostunut :D. Telkkari pitää kuulemma olla ja vedet tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Mä olin ensin telkkaria vastaan mutta onhan se nyt hyvä olla :D

   Poista

Kiitos kommentista ♥