keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Vinkki, DIY tarrataulu 4vuotiaalle kannustukseksi

Varsinkin nyt kun mä olen alkanut tekemään säännöllisen epäsäännöllisesti viikonloppuisin töitä, tuntuu että lasten huomion kaipuu on vähintäänkin tuplaantunut. Helpostihan se näkyy negatiivisella tavalla ja kun kaikki aika menee pikkuasioista vänkäämiseen ei sille positiiviselle huomiolle meinaa jäädä tarpeeksi aikaa. Mietittiin Amin kanssa mitä keksittäisiin, kyselin muiltakin äideiltä mielipiteitä ja useampikin ehdotus tuli "tarrataulusta". Oli se itselläkin käynyt mielessä ja eilen aamusekoilujen jälkeen päätin tarttua toimeen. Netistä nopeasti googlaamalla ei juurikaan vinkkejä löytynyt, liekö syy huonoissa hakusanoissa vai siinä että en edes tiedä mikä tuollaisen nimi noin niin kuin virallisesti on? Joka tapauksessa, tein parikin versiota kunnes keksin sellaisen mikä tuntui toimivalta.

Meillä on tarrataulussa siis neljä kategoriaa: Pukeminen, syöminen, nukkumaanmeno ja vielä lisäkannustimena hyvä käytös.  Nämä on niitä meidän kompastuskiviä.

Olen laminoinut nämä neljä korttia että tarrat saa sitten poiskin kun tietty määrä on saavutettu ja keräilyn voi aloittaa uudestaan, kortit on sinitarralla kiinni alustassa jossa vieressä on ohjeet meille vanhemmille muistutukseksi ja magneetilla kiinni tarra-arkki.


Pukemiskorttiin leikkasin lehdestä vaatteiden kuvia mitä nyt nopealla selailulla löysin (valmista piti saada heti heti), siinä on pipo, paita ja sukat. Tarran saa aina kun pukee sisä- tai ulkovaatteet reippaasti, maksimissaan kaksi kertaa muistutetaan pukemaan. Kun on kasassa 20 tarraa, Aku saa valita kaupasta jonkun pienen herkun.

Syömiskortissa on ruokakuva, tarkoitus näillä kuvilla on se että Aku oppii itse tunnistamaan kortit. Jokaisen venkoilematta syödyn ruuan jälkeen saa tarran. 20 tarraa kerättyään Aku saa pelipäivän (=n.tunti kännykkä lasten tilassa).

Nukkumaanmenokortissa on Nukkumatin kuva. Akuhan nukahtaa ja nukkuu hyvin mutta joskus voi kestää esim. vaatteiden vaihto. 10 onnistuneen nukkumaanmenon jälkeen saa elokuva illan kotona.

Hyvä käytös-kortti on sellainen mihin äiti ja iskä voi laittaa oman harkinnan mukaan tarran jos Aku on ollut erityisen reipas. Tarran voi saada esim. joka päivä tai useamman päivässä tai toisaalta ei yhtään päivässä jos siltä näyttää. 20 tarraa kerättyään saakin ekstra kivan palkinnon. Vaihtoehtoina on pääsy elokuvateatteriin, uimahalliin, tropiclandiaan, hoploppiin jne.Näillä mennään ja toivotaan että turha kinaaminen perusasioista loppuisi tai vähentyisi :) ja voidaan taas keskittyä olennaiseen. Aku on luonteeltaan sellainen että uskon tämän kannustimen toimivan paremmin kuin rangaistukset esim. jäähyt yms. joita meillä ei muutenkaan ole juuri ollut tarvetta käytää. Iivon kanssa ei vielä voi tälläistä soveltaa, toisaalta jos hän kiinnittää huomiota tähän tarra touhuun voi Iivollekkin tehdä jonkun oman version mihin voi liimailla tarroja.

Onko teillä jonkunlaisia "palkintotauluja" käytössä?

10 kommenttia:

 1. Meillä on aikoinaan isommille ollut :)
  Hienot on systeemit ja toivottavasti näistä on apua :)

  VastaaPoista
 2. Tällänen tarra juttu tuntuu olevan aika monessa opetteluun liittyvässä jutussa käytössä. Ja siis mun mielestä se on vaan hieno juttu että on jokin porkkana mikä sitten saa toimimaan ;) Joten jeee liputan tälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti porkkana toimii :D Heti ensimmäinen päivä oli jo parempi tämän taulun kanssa, ei tarvinnut laskeskella sataan mielessään joka välissä ;D

   Poista
 3. Näyttää hyvältä! :D Kerro sitten hetken päästä miten on lähtenyt toimimaan.. Meillä oli hetken aikaa pottailua harjoitellessa käytössä vähän samalla idealla tarravihko ja sitten kun oli riittävän monta tarraa kasassa sai isomman yllätyksen. Se toimi ihan hyvin. Kaksi viikkoa oli käytössä ja sitten ei tarvinnut enää.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron kyllä sitten väliaika tietoja, ainakin näin alkuun vaikuttaa lupaavalta :)

   Poista
 4. Hyvä idea :) Toivotaan, että näistä apua. Lupaavalta vissiin näyttää? :) Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt jo näyttäisi toimivan, toivotaan että ei ole vaan uutuuden viehätystä ;D Iloista viikonloppua sinnekkin :)

   Poista
 5. Hienosti nämä on toteutettu ja tosi hyvä idea! Toivottavasti jatkuu into tarrojen keräilyyn. Meillä piirretään hymy naama päivän päätteeksi kalenteriin, jos pääsääntöisesti touhut on menneet hyvin. Keskustellaan aina illalla, mitä mieltä poika itse on ja mitä me vanhemmat. Yhdessä sitten päätetään, tuleeko hymynaama. Kuukaudessa jos on enemmän hymyjä saa jonkun pikkujutun (esim. pieni legopaketti, kirja, uintireissu tms). Meillä on sitten kotitöistä mahdollista hankkia tarroja kanssa, n.25-30 tarraa ja saa sitten valita noista edellä mainituista jonkun tai sitten saa vähän rahaa. Tuosta raha-jutusta olin aika yllättynyt, kun poika keräsi joulun jälkeen 100€ rahaa yhteen isoon legopakettiin. Ihmeen sinnikkäästi jaksoi. Meillä ainakin on toiminut hyvänä kannusteena. Kaikista kotitöistä ei tietenkään saa tarroja; lelujen keräys, oman huoneen siivous ja ruokailun jälkeen pyödän siivous ns. kuuluu pojan hommiin ilman tarroja. Mun ystävän tytölle nuo tarrajutut ei toiminut, mutta meillä on pelannut ihan hyvin. Taitaa olla aika persoonakohtaistakin, mikä toimii.

  VastaaPoista
 6. No vau, teillähän on säästeliäs poika :D Ainakin tähän asti tuntuisi meilläkin toimivan, varmasti kun ensimmäinen palkinto saavutetaan niin intoa varmasti pysyy/kasvaa :) Ei varmasti kaikilla toimi, persoonasta kiinni.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista ♥