lauantai 2. heinäkuuta 2016

5vuotiaan askareet kotona

Täytyy myöntää että me ei olla mitenkään liikaa patisteltu poikia tekemään askareita kuten siivomaan leluja. On ollut paljon helpompi itse illalla kerätä kaikki. Aku on aina tykännyt osallistua esim. siivoamiseen ja ruuanlaittoon mutta vain kun itseä huvittaa, ei toki silloin kun lelumeri kattaa koko talon ja pyydetään keräämään omat sotkut.

Oon sitä mieltä että lasten kuuluu ikänsä tasoisesti osallistua edes jonkin verran kotitöihin, kuitenkin on kyseessä yhteinen rakas koti jonka viihtyvyys on koko perheen etu. Vielä meillä ei ole viikkorahoja käytössä lapsille, enkä muutenkaan usko että alkaisin maksaa lapsille kotitöistä (kysykää viiden vuoden päästä uudelleen) eli sitten kun joskus ehkä viikkorahat tulee ajankohtasiksi ne tuskin tulee olemaan sidonnaisia kotitöihin. Toivoisin että onnistuttaisiin kasvattamaan lapset niin että on itsestään selvää osallistua kodin puuhiin, osaavat sitten ehkä omassa ensimmäisessä kodissaankin pitää järjestystä (?).

Kuin taikaiskusta 5vuotias tuntuu olevan paljon kypsempi tälläisiin puuhiin kuin 4vuotias. Tartuin heti tilaisuuteen. Aku sai juuri synttärilahjaksi kasoittain pikkulegoja (olen toivonut että niitä ostetaan vasta 5vuotiaalle) ja siinä ei kauaa nokka tuhise kun ne on levitetty pitkin huoneen lattiaa, onneksi ne pysyy sentään sielä omassa huoneessa..

Eräänä kauniina päivänä en päässyt imuroimaan tämän edellä mainitun poikasen huoneeseen juurikin tämän legomeren vuoksi ja komensin pojan keräämään lelut. Aikansa siinä meni ja olinkin jo aika päiviä sitten saanut muun talon siivottua kun hän oli viimein valmis "mies-luolassaan". Aku sitten näppäränä poikana imuroi huoneensa itse ja tunteella imuroikin! Tämän jälkeen Aku on itse kerännyt lelut ja roskat (askartelee joka päivä..) huoneestaan ja muutamia kertoja imuroinut itse, loistavaa!

Tämän lisäksi Aku sattui huomaamaan kun naapurin hitusen vanhempi kaveri vei roskia ja vaati heti saada  myös viedä roskia. Meidän kadulla on lehtiroskis ja Akun vastuulla onkin nyt lehtiroskien vieminen. Pitää vaan muistutella että kaikki todella on roskia, sillä ensimmäisellä kerralla Aku toi hienoina pitämiään mainoksia takaisin, että ei  kai äiti nyt näitä tarkoittanut heittää pois :D

Muutenkin Aku auttelee paljon kotitöissä kun omilta kiireiltään kerkeää. Hän mm. tyhjää tiskikonetta, auttaa pyykkien kanssa, mielellään pyyhkii pölyjä ja pesee ikkunoita (yleensä ilman lupaa) ja kattaa pöytää sekä auttaa ruuanlaitossa.

Miten muilla? Haluaako lapset itse auttaa ja jos ei, minkä ikäistä pitäisi patistaa kotitöihin? Mua kiinnostaa myös minkälaisiin kotitöihin teidän lapset osallituu? Entä kuuluisiko kotitöistä maksaa palkkaa ja jos niin minkälaista?

4 kommenttia:

 1. Siis vau - imuroi oman huoneensa!? Hyvä Aku!! :) Meillä ollaan vielä aika kaukana tuosta! Pojat siivoavat joka ilta huoneensa yhdessä (ja me vanhemmat toki autamme). Joskus viemme yhdessä roskat. Siinä se kutakuinkin on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, hän imuroi :D mutta tuossa lelujen keräilyssä ollaan aika pahasti luisuttu tähän asti.. toivottavasti tämä systeemi nyt pitää :)

   Poista
 2. Wau, hienoa, että Aku on innostunut siivoamaan! Meillä on kanssa sellainen legomeri pojan huoneessa, että harvoin sinne pääsee vaatekaapille vaatteita viemään ilman, että astuu jonkun legon päälle. Välillä inspiroituu siivoamaan ilman eri käskyä, mutta usein siinä saa kyllä käyttää luovuutta, että hän innostuisi hommaan. Kotitöissä meillä autetaan, pojan tehtäviin kuuluu pöydän siivous ruokailun jälkeen. Tyhjentää myös astianpesukonetta, pyykkikonetta yms. Meillä saa yhdestä kotityöstä tarran tarratauluun. Yleensä ne on jotain erikoisempia hommia (kuten pölyjen pyyhintä/kaappien siivous/halkojen kantaminen/kitkeminen), jotkut jutut on hoidettava ilman tarroja. Tarrataulun täytyttyä saa joko pienen lelun/kirjan/uimahallikäynnin/10€ rahaa. Viime aikoina poika on innostunut keräämään rahaa ja onkin saanut tänä vuonna ostettua kaksi aika suurta legopakettia omilla rahoillaan. Minusta on kiva, että poika oppii myös hankkimaan työllä itse juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, ehkäpä kun ikää tulee vähän lisää voisi ajatella juurikin että pientä ekstraa voi tienata vähän "erikoisemmilla" kotitöillä :)

   Poista

Kiitos kommentista ♥