keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Karkkipäivä?

Jäin tossa jokunen viikko sitten miettimään karkkipäivän merkitystä kun samana päivänä kaksi vierasta ihmistä kysyi Akulta että onko sulla karkkipäivä tänään? Se oli siis perjantai päivä ja oltiin menossa meidän siwaan. Matkalla joku vastaantulija (mies) jolle Aku tietysti moikkaili, kysyi sitä ja sitten kaupassa vielä semmoinen iäkkäämpi rouva. Vastasin molemmille että "ei meillä oo, me syödään karkkia kun halutaan". Molemmat jäi vähän haavi auki seisomaan..

Se että me syödään herkkuja kun halutaan ei tarkoita että me syötäisiin paljon herkkuja. Ja "kun halutaan" tarkoittaa että kun äiti antaa luvan, hehheh.. Mutta siis, mä en oo koskaan "oppinut" ostamaan karkkia. Meillä lapsuuden kodissa ei usein syöty karkkia, enemmän herkuteltiin kun äiti vaikka leipoi. Eikä meillä ollut ylimääräisiä herkkuja kaapeissa mitä olis voinu käydä salaa napostelemassa. Jos meillä oli jotain hyväskää niin se oli tarkoitettu johonkin tiettyyn tilanteeseen. Tämä varmaan paljolti johtui siitä että meitä lapsia oli neljä ja herkkukätköjä olisi saanut täyttää jatkuvasti jos sellaisia olisi ollut.

Nykypäivään. Meillä kyllä saattaa olla kaapissa suklaata tai jäätelöä mutta se voi olla sielä viikotolkulla. Välillä mä kyllä itse herkuttelen (joskus jopa päivittäin) mutta vasta kun lapset nukkuu en halua siirtää "huonoa" tapaa heille. Jos Aku pyytää kaupassa ostamaan karkkia tms. vastaus on lähes poikkeuksetta "ei me nyt osteta" eikä se siitä mitään ryhdy hulinoimaan koska kyllähän se jo tiesi vastauksen, aina voi  koittaa.. Aina joskus mä sitten yllätän Akun ja laitan vaikka välipalan (esim.omenaa ja rusinoita) viereen pari palaa suklaata ja sehän on aivan onnensa kukkuloilla. 

Enemmänkin kyllä me herkutellaan silloin kun leivotaan yms. Esim. jotain tämmöstä...Nää cookie popsit on aivan superherkullisia, aika työläitä vaan. Erilaiset "mubelot" eli muffinssit/cup cake viritelmät on mun ja Akun bravuureja.

Muuten me syödään ja eletään perus terveellisesti. Tavallista kotiruokaa jossa on paljon kasviksia, liikuntaa ja ulkoilua unohtamatta. En nää tarpeelliseksi yhtä karkkipäivää jos herkuttelu ei oo muuten aivan päässyt karkaamaan käsistä. En kyllä myöskään lyttää karkkipäivää, opettaahan se odottamaan sitä hyvää. 

Näin meillä. Kuinka teillä muilla? Onko karkkipäivä vai mussutellaanko joka päivä? Vai kuten meillä, satunnaisesti pientä herkku nautintoa elämään.

4 kommenttia:

 1. Kiva että teillä toimii tämä systeemi :) Me olemme taas päätyneet karkkipäivään.. Siihen on monia syitä joista suurin varmasti on se, että meidän lapsille tarjotaan joka suunnassa herkkuja yllin kyllin (mummolassa, kavereilla, tapahtumissa jne.) ja halusimme rajoittaa niiden syöntiä yhteen päivään. Karkkipäivänä käymme aina ensin perheuinnissa tai muuta liikuntaa harrastamassa, jonka jälkeen esikoinen saa valita kaupasta jonkin pienen karkkijutun. Meillä tämä systeemi on toiminut hyvin! Kukin omalla tyylillään :D

  VastaaPoista
 2. Näinpä, kukin tyylillään :) Paljon joutuu kyllä sanomaan että ei nyt tartte, kun tarjotaan herkkuja mutta ei Aku paljon kyseenalaista mua :D Paljon me herkutellaan kans vähä eksoottisemmilla hedelmillä, ne käy Iivollekkin. Sehän sai vappuna maistaa hattaraa ja seuraavaksi varmaaan kakkua omilla synttäreillä, muuten ei kyllä noin pienen tartte vielä makeita syödä. Mä myös kiinnitän huomiota määriin, yks tikkari esim. riittää kerralla. Onneks Aku on tykästynyt noihin herkullisen makuisiin xylitol purkkiin, niitä sitten saa "jälkkäriksi" :D

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvä linja teillä! Ei sitä karkkipäivää tietenkään tarvitse, jos herkuttelu ilman sitäkään ei muodostu "ongelmaksi" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kullakin omat keinonsa, mutta lopputulokseksi kai kaikki toivoo että sais iskostettua terveet elämäntavat lapsilleen.

   Poista

Kiitos kommentista ♥