maanantai 3. elokuuta 2015

Sana "kiusaaja"


Mä luin joku aika sitten erään lehtijutun, tai no ohimennen vilkaisin kun ei ollut aikaa kunnolla lukea. Sain siitä kuitenkin ajateltavaa. Siinä sanottiin että pitäisi välttää käyttämästä sanaa "kiusaaja" lapsesta koska se on leimaava. Ensireaktioni oli että no mitä nyt taas, tämmöstä paapomista ettei vaan tuu paha mieli sille "kiusaajalle".

Mutta sitten mä rupesin miettimään. Onhan se leimaava sana. Ihan niinkuin änkyttäjä, sänkyyn pissaaja, kömpelö, mahdoton, tyhmä..jne. Lapsethan muokkaavat oman käsityksen itsestään muiden mielipiteiden perusteella. Jos tarpeeksi usein sanoo että lapsi on vaikkapa tyhmä, tämä lopulta uskoo oikeasti olevansa tyhmä. Jos syvälle sydämeen on iskostettu että sä oot tommonen, ei ole helppoa yrittää muuttua.

Lapsilla on usein riitoja ja monimutkaisia erimielisyyksiä joissa totuus löytyy jostain välimaastosta. Tämä tietysti johtuu siitä ettei sosiaaliset taidot ole vielä kehittyneet. Joku voi ajautua riitaan herkemmin ja ajan kanssa tulee yleinen käsitys että toi on se "kiusaaja".

Itse yritän olla aina tuntosarvet pystyssä kun on uusia kavereita koska leikki ei heti välttämättä mene yksiin. Toinen on tottunut leikkimään rajun näköistä taistelu leikkiä muiden kavereiden kanssa mutta uusi kaveri onkin herkempi ja ajattelee että toinen on ilkeä kun viuhtoo ja sohii ilmaan äänitehosteiden kanssa. Annan tietysti lapsille tilaa luoda oma leikkinsä vaikka kytistelenkin "takapiruna".

Ajatellaan että "Matti" ja "Pekka" leikkivät yhdessä ja heille tulee erimielisyyttä. Matti kokee että Pekka kiusasi häntä ja riitaa ei saada sovittua. Matti kertoo kaikille että Pekka kiusaa. Näin syntyi kiusaaja. Tai. Joku lapsi jätetään leikin ulkopuolelle systemaattisesti. Lopulta tämä yksinäinen kovettuu ja ryhtyy agressivisesti pyrkimään ryhmään sortamalla heikompia. Näin syntyi kiusaaja. Lapsi ilkkuu toisen kuluneita vaatteita, tämä päättää ettei tahdo enää tulla pilkatuksi ja antaa kovemmin takaisin, näin syntyi kiusaaja.  Kuka nyt sitten oli se alkuperäinen kiusaaja?

Kiusaaminen on vakava asia ja siihen tulee aina puuttua! Mä oon kerran ihan kadulla huomannut kun iso porukka nälvi yksin kulkevaa, ehkä luokka"kaveria" ja sanonut tiukasti että "mitä täälä tapahtuu". Porukka hajaantui ja sillä kertaa tilanne laukesi. Tästä on ainakin 10v aikaa ja tänä päivänä kyllä selvittäisin paremmin mistä oli kyse..

Erityisesti pitää yrittää saada näiden meidän omien pikkuisten päähän että ketään ei kiusata tai jätetä ulkopuolelle. Mitä isompia lapsia ja jopa aikuisia, sitä rankempaa kiusaaminen on ja vaikeampi saada loppumaan.

Onko muilla mietteitä asiasta? Varmasti kiusaamisesta on jokaisella mielipide, mutta erityisesti tästä "leimaamisesta"?

p.s. kirjoittajalla ei ole minkäänlaista pätevyyttä kirjoittaa kyseenomaisesta aiheesta 
p.p.s nettikiusaamisesta oon kirjoittanut aiemmin postauksen Sukkelat kielikuvat

♥ Nora

8 kommenttia:

 1. Peukku kirjoitukselle! Hyviä ajatuksia. Ei lisättävää :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus. Kiusaaminen on vakava asia, ja etenkin kun kasvatettavana on kaksi tyyppiä niin tätä tulee ajateltua melko usein. En ollut aiemmin ajatellut kiusaamista tästä näkökulmasta. Kiusaajaksi nimittäminen ei välttämättä ole hyvä asia. Olen usein huomannut, että kerron lapsistani että " he ovat todella erilaisia: toinen tykkää autoista ja toinen eläimistä". Luulen, että olen sanonut sen niin monta kertaa että se on nyt heille se ainut totuus.. Sama varmasti pätee juuri kiusaajaksi nimittämisessä!

  VastaaPoista
 3. Mäkin koin jonkun ahaa elämyksen kun rupesin tätä ajattelemaan. Oon ehdottomasti sitä mieltä ettei lapselle saisi sanoa "nyt olit kyllä tyhmä/tuhma" vaan esim. "nyt oli kyllä tuhmasti tehty". Sama pätee tietty kaikkeen nimittelyyn, tämä pitää vaan olla kirkkaana mielessä niissä haasteellisissakin tilanteissa :D

  VastaaPoista
 4. Heivain! Sinua odottaa haaste blogissani osoitteessa: http://jobemine.blogspot.fi/2015/08/liebster-awards-haaste.html

  VastaaPoista
 5. Jahhaa, kiitosta vaan :D Täytyy perehtyä heti kun on aikaa :)

  VastaaPoista
 6. Kyllä ajatellen aika lailla samalla tavalla. Ajattelen, että kukaan ei ala kiusaajaksi aivan vain huvin vuoksi. Lapsella on varmasti taustalla jotain, mikä siihen ajaa. Kyllähän sen näkee aikuisista nettikiusaajistakin. Omaa pahaa oloa ja epävarmuuksiahan sitä puretaan kasvottomana. Kiusaamisasia on kyllä kinkkinen juttu lasten kohdalla. Miten saada molemmat osapuolet tilaanteesta pois, niin ettei siitä jää kovin kovia kolhuja tai leimoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Siinä meillä aikuisilla onkin suurin vastuu, että ollaan kiinnostuneita ja puututaan kun tilanne sitä vaatii. Kiitos kommentista :)

   Poista

Kiitos kommentista ♥