keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Pikku-poikanen miinuskäyrällä

Meillä molemmat pojat on tuommoista hoikkaa sorttia, paino kulkee miinuskäyrällä. Aku painoi yli neljä kiloa syntyessään ja Iivo oli n. 400g kevyempi. Alku kuukaudet molemmilla paino nousi hyvää vauhtia mutta heti kun alkoivat vähän liikkumaan eli huitomaan käsiä, kääntymään, potkimaan ja yleensäkkin vaan "viuhtomaan" jäseniään n.4-5kk iässä niin jo alkoi painon nousu hidastua. 

Akulla kiinteiden aloitus sujui paremmin ja paino menikin tasaisesti omalla käyrällä vaikka olikin miinuksella. Iivolle taas ei oikein meinaa ruoka aina maistua ja paino nousikin 2kk aikana vain 50g. Olin etukäteen päättänyt että en ota stressiä painonnoususta niin kauan kun vauva on tyytyväinen ja terve. Mutta kyllä se stressi silti vähän pääsi hiipimään..

Teen itse kaikki ruuat ja olenkin kokeillut kaikenmoisia yhdistelmiä että mikä sitä poikasta miellyttäisi, mutta niinä päivinä kun mikään ei kelpaa niin ei sillä ole väliä mitä tarjoaa. Erilaisia vispipuuroja olen tehnyt paljon ilta/aamu/välipalaksi koska kylmä menee paremmin kuin lämmin. Jotkut hedelmäsoseet kelpaa paremmin kuin toiset ja puuro on ehdottomasti kauraa eikä missään nimessä esim. neljänviljan..

Vispipuuron voi tehdä muustakin kuin puolukasta/herukoista.

Esimerkiksi:

1litra vettä 
4 isoa omenaa/päärynää tai vaikka puolet ja puolet
1 1/2 dl mannasuurimoita
(1 1/2 dl sokeria ja ripaus suolaa) itse en oo laittanut näin pienelle, Akulle lisään vähän sokeria joskus annoksen päälle.

Keitä omenoita/päärynöitä vedessä muutama minuutti. Vatkaa mannasuurimot veteen, keitä puuroa miedolla lämmöllä n.10min.(tässä vaiheessa voi lisätä sokerin ja suolan) Anna jäähtyä ja vispaa kuohkeaksi. Nami. Aku tykkää vispata ja onkin siinä jo aika taitava.

Kannattaa koittaa myös mustikoita, perskikkaa,mangoa tai mitä nyt tulee mieleen.

Eilen leivottiin Akun kanssa sämpylöitä, meille muille tavallisia pyöreitä ja sitten Iivolle omia pitkulaisia. Ohje oli ihan tavallinen sämpylä ohje viiteen desiin vettä. Lisäsin 2isoa porkkanaa pienenä raasteena ja vähän niitä neljänviljan hiutaleita mitkä ei kelpaa...ja vielä vehnäleseitä. Kyllä se Iivokin niitä nutustaa, vaikea kyllä sanoa kuinka paljon päätyy masuun ja kuinka paljon koiralle.. Aiemmin olen tehnyt Iivolle omat suolattomat sämpylät mutta nyt laitoin jo suolaa, tosin vähemmän kuin ohjeessa oli eikä sitä muutenkaan siinä ohjeessa paljon ollut.

Tässä kuva Iivon sämpylöistä.


ja tässä pikku pulloposki syksyllä 2014


Seuraava neuvola onkin 1v neuvola, tuntuisi että nyt on saatu vähän "lihaa luitten ympärille" taas, vaikka viime päivinä onkin syönyt taas huonommin. Viime yö olikin ensimmäinen maidoton yö. Minä nukuin alakerran sohvalla ja oltiin sovittu että en sinne yläkertaan kapua.. Meni yllättävän hyvin, heräsi vain kaksi kertaa eikä edes kiukunnut kauaa. Saapi nähdä mitä ensi yönä tapahtuu..


2 kommenttia:

  1. Se on jännää miten nuo käyrät jossain vaiheessa rupee stressaamaan, vaikka onkin päättänyt olla miettimättä koko asiaa. Meilläkin kuopus oli 1-vuotisneuvolassa "liian kevyt" ja ohjeeksi sain luvan jopa lorauttaa hieman öljyä ruokaan.. Kesti hetken ennen kuin hän alkoi syömään ja nyt hän syö enemmän kuin isoveljensä! Kyllä se siitä!! :)

    VastaaPoista
  2. Koitin myös kysellä neuvolasta ihan "oikeita" vinkkejä ruuanlaittoon että millä vauvan painon saisi nousuun. Ainut neuvo oli lisää öljyä. Laitan kyllä öljyä ruokaan että saa hyviä rasvoja mutta eihän sitä nyt voi ihan lusikalla syöttämään ruveta..Mielummin oonkin sitten vaan tehnyt erilaisia kokeiluja että mikä kelpais :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista ♥